طراحی اقامتگاه بوم گردی
اقامتگاه بوم گردی ، به دلیل ظرفیت بالایی که برای آشنا کردن گردشگران با فرهنگ بومی و عناصر طبیعی یک منطقه دارد، نقش مهمی را در صنعت گردشگری ایفا میکند. یکی از عوامل اصلی در ترغیب گردشگران به بوم گردی و سکونت در این اقامتگاههای بوم گردی، طراحی جذاب و برگرفته از معماری سنتی اقلیم اقامتگاه است. از همین رو در این مقاله به بررسی چگونگی طراحی اقامتگاه بوم گردی با توجه به معماری سنتی ایرانی خواهیم پرداخت.
آنچه در این مطلب می خوانید...
طراحی اقامتگاه بوم گردی
بوم گردی سفری برای مشاهده زیست بوم و طبیعت یک منطقه است و در آن بیشتر از هر چیز به طبیعت و حفظ آن توجه میشود. اقامتگاه بوم گردی نیز محلی است برای پذیرایی از بوم گردان یا هر مسافر دیگری که به حفظ طبیعت علاقه دارد.
در شرکت آرین پاراکس این اقامتگاه ها طوری ساخته میشوند که کمترین آسیب به زیست بوم منطقه وارد شود و تلاش میشود که تا حدودی فرهنگ منطقه را نیز به نمایش بگذارد و عناصر اجتماعی و فرهنگی منطقه را انتقال دهد. از همین رو این اقامتگاهها اغلب توسط افراد محلی اداره میشوند.
ویژگی طراحی اقامتگاه گردشگری
1. طراحی بومی
2. میزبانان اقامتگاه بومگردی که اغلب افراد محلی هستند.
3. خوراکیها و نوشیدنیها: که غذاهای محلی و نوشیدنی خاص همان منطقه هستند.
4. دکوراسیون: دکوراسیون اتاقها در شرکت آرین پاراکس طوری طراحی میشود که کاملا این حس را منتقل کنند که مسافر گویی در یک خانه محلی مهمان است.
5. توجه به مراسم بومی: منظور مراسمهای محلی رایج در آن منطقه است.
6. خدمات بهداشتی رفاهی
7. هزینه مناسب اقامت در اینگونه فضاها
8. راهنمایان محلی: این افراد، همان محلیهای منطقه هستند که تمام نقاط منطقه را میشناسند و میتوانند با خیالی راحت شما را به هر محلی که دوست دارید، راهنمایی کنند.
توجه به زیست بوم
اقامتگاه بوم گردی با هدف توجه به محیط زیست و کمترین آسیب به زیست بوم ایجاد شده است طراحی خانه بومی ، ویژگی اصلی و مهم اقامتگاههای بوم گردی است. یک راه برای جذب گردشگر طراحی این اقامتگاهها با استفاده از معماری سنتی خاص آن منطقه است.
در واقع هدف از طراحی اقامتگاه بوم گردی ، وارد شدن کمترین آسیب به زیست بوم منطقه است. اگر معماری یک ساختمان مطابق با اقلیم آن باشد، علاوه بر اینکه میتواند ویژگیهای خاص فرهنگی و عقاید و آداب و رسوم آن منطقه را نشان دهد میتواند به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کند. بنابراین طراحی اقامتگاه گردشگری، باید هم جلوه گر فرهنگ منطقه مورد نظر باشد و هم به نوعی زیست بوم و اقلیم منطقه را نمایان سازد. ما در آرین پاراکس اولین اصل را حفظ بافت و فرهنگ منطقه می دانیم.
طراحی اقامتگاه بوم گردی سنتی
در طراحی این مجموعه از سبک ساده و مدرن به همراه عناصر بومی و روستایی شهر استفاده شده است. یکی از ویژگی های جذاب این مجموعه استفاده از ساقه های خشک نخل است.
همچنین، پذیرایی و رستوران درون همان کلبه ها قرار گرفته و با مبلمان خود، فضای روستایی را جان تازه ای بخشیده است.
بعضی اوقات حضور تخته موج سواری در این قسمت می تواند دکوراسیون شیک ولی قدیمی و ساحلی محیط را کامل کند. هر سوئیت ییلاقی بالکن های مُشرف به استخر دارد.
طراحی اقامتگاه چوبی
این کلبه چوبی و لوکس است که با فضای منطقه کاملا هماهنگی دارد. در یک شهرک ویلایی در مناطق کوهستانی قرار دارد در طراحی ویلای چوبی با استفاده از درختان منطقه و ایجاد شومینه مرکزی حس و حال هوای کوهستان به گردشگر القا می شود.
طراحی اقامتگاه گردشگری باید سازگار با هر منطقه باشد زیرا هدف از سفر و بازدید از این مناطق جز این نیست و افراد دوست دارند برای یک شب هم که شده حال و هوای زندگی در یک منطقه کوهستانی ، ساحلی یا کویری را داشته باشند.
اقامتگاه سنتی ایرانی چیست؟
آنچه که میتواند گردشگران و بومگردان را به سکونت در این اقامتگاهها ترغیب کند، طراحی آنها براساس معماری سنتی ایرانی است. اما منظور از این معماری چیست؟
معماری سنتی، یکی از سبکهای معماری است و هر ناحیه و منطقه در ایران سبک سنتی خاص خودش را دارد. در هر منطقه جغرافیایی، بر اساس فرهنگ و اقلیم آن منطقه و مصالح مورد استفاده، معماری سنتی خاص آن منطقه شکل میگیرد.
با توجه به اقلیم متفاوت هر خطه از ایران، معماری سنتی هر اقلیم متفاوت از دیگری است و ما در آرین پاراکس این اصل را در طراحی رعایت می کنیم. توجه به این تفاوت در طراحی اقامتگاه بوم گردی ، بسیار مهم است و میتواند نتایج کارآمدی را به دنبال داشته باشد.
در ادامه مقاله به بررسی معماری سنتی ایران در اقلیمهای مختلف و اثر آن بر طراحی اقامتگاه بوم گردی خواهیم پرداخت. توجه به معماری سنتی ایرانی در طراحی اقامتگاه بوم گردی بسیار مهم است.
نکتهای که باید در طراحی اقامتگاه گردشگری و بوم گردی در منطقه گیلان رعایت کرد توجه به المانهای اصلی بنا و استفاده از مصالح خاص این منطقه است. نکته ای که عموما در طراحی ویلا سنتی در منطقه گیلان رعایت نمیشود.
اجزای طراحی اقامتگاه ایرانی
استفاده از فضاهای مختلف در یک خانه، نشان دهنده هنر و دقت در طراحی اقامتگاه است. در این نوع طراحی خانه بومگردی، اتاقها با چندین عملکرد مختلف طراحی شدهاند. از خوابیدن و نشیمن گرفته تا غذاخوری و حتی آشپزی، همه در یک اتاق ممکن است صورت بگیرد. اما نکته جالب اینجاست که استفاده از هر اتاق، به دور از فصل و شرایط جوی، به ما امکان میدهد تا در هر زمانی از سال، در این فضاهای راحت و دلپذیر زندگی کنیم.
اما اتاق تنها فضایی نیست که در این خانه وجود دارد. ایوان، فضای واسطهای و نیمه باز، که بخش بدون سقف خانه را به فضای بسته متصل میکند، نقش بسیار مهمی در طراحی خانه دارد. علاوه بر این که یک گذرگاه بین اتاقهاست، به عنوان یک محل دورهمی و نشستن نیز استفاده میشود.
ایوان نقش دیگری را نیز در این خانه دارد. به دلیل اینکه بالای سرش سقفی ندارد، ایوان میتواند مانع باران شده و در عین حال هوای تازه و خنکی را به داخل خانه بیاورد.
همچنین طراحی ایوان به گونهای است که در فصل گرما، به دلیل موقعیت جنوبی یا شرقی خانه، از نور و گرمای خورشید بهتر استفاده میشود و در فصل سرد نیز با توجه به عمق سرما، گرما و نور خورشید به داخل خانه جذب میشود. به همین دلیل، ایوان به یکی از فضاهای مهم و کاربردی در طراحی اقامتگاه های بومگردی تبدیل شده است.
دکوراسیون داخلی اقامتگاه بومگردی
دکوراسیون داخلی خانه بوم گردی باید به گونهای طراحی شود که مسافر به راحتی بتواند با شیوه زندگی محلی در ارتباط باشد و همچنین در آسایشی شبیه به خانهی خود اقامت کند. برای مثال، در بالاخانه که محل حضور مهمان است، غلام گرد به عنوان فضاهای جلوی تلارها که دو ردیف ستون دارند، برای حفاظت از دیوارها در برابر تابش خورشید و باران استفاده میشود. همچنین، برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به کف خانه، بخشی از دیوار با استفاده از کرسی چینی ارتفاع میگیرد. در ضمن، بام شیبدار در این خطه به دلیل بارش باران به صورت مداوم و یکریز، برای جلوگیری از نفوذ آب، با شیب ساخته میشود.
بنابراین، پلهها در این نوع اقامتگاهها به شکلی طراحی میشوند که بیشتر جزء دکوراسیون و طرح بنا باشند و به عنوان یک المان اصلی در طراحی بناهای بومی محسوب میشوند. به دلیل این که پلهها در جریان طراحی بنا نهفته نمیشوند، طراحان و معماران باید به شکلی آنها را در طرح بنا یکپارچه و جذاب قرار دهند که میزبانان و مهمانان احساس راحتی و آسایش کنند.

از راهنمایان محلی میتوانید برای رفتن به نقاط مختلف کمک بگیرید
طراحی اقامتگاه ساحلی
طراحی اقامتگاه ساحلی با الهام از فضای بومی و همچنین طراحی مدرن، شامل ایوان سرپوشیده و مجموعهای از ویلاهای بومی با امکاناتی همچون باشگاه، رستوران، چشمه آبگرم و… است. محوطه سازی و فضاهای جانبی استخر نیز با توجه به جذب گردشگر به دقت طراحی شدهاند.
اقامتگاه های گردشگری را بصورت مجموعهای از سوئیتهای مجزا به متراژهای 20 الی 50 متر مربع میتوان ساخت در شرکت آرین پاراکس طراحی شهرک ویلایی و خدمات مهندسی جهت احداث اقامتگاه بوم گردی صورت میپذیرد. در این شهرکها امکانات متنوعی از قبیل پارک ساحلی ، استخر و سونا ، رستوران و کافی شاپ ، مسیر سلامت و … میتوان در نظر گرفت که با توجه به مساحت زمین و شرایط منطقه پیشنهاد میگردد.
بیشتر بخوانید : طراحی ویلا ساحلی
طراحی خانه بوم گردی در کویر
آب و هوای گرم و خشک مهمترین عنصری است که در شکل گیری معماری خاص مناطق کویری نقش ایفا کرده است. ارکان اصلی در معماری کویر عبارتند از آب، زمين، باد، مصالح و مواد، انرژی خورشیدی و فرم عناصر اصلی نیز در معماری ساختمان عبارتند از طاق و گنبد، حیاط و ایوان، بادگیر و مصالح
نحوه ساخت خانه به این شکل است که یک حیاط مرکزی در وسط ساختمان تعبیه میشود و داخل حیاط یک حوض آب به همراه باغچه قرار دارد که باعث افزایش رطوبت در فضای زیستی ساختمان میشود.
باید توجه کرد که نماد اصلی خانه های کویری، دیوارهای خشتی، گنبد و طاق، سکوی جلوی خانه ، ارسی و حیاط به همراه باغچه است.
طراحی خانه باغ سنتی مثل خانه باغهای کاشان و کرمان، برای اقامتگاههای بوم گردی، میتواند فضای دلچسب و دلپذیری را برای بوم گردان و مسافران ایجاد کند و در عین حال به جذب گردشگران و مسافران برای اقامت در این اقامتگاهها کمک زیادی بنماید.

غذاهای محلیای که در این اقامتگاهها سرو میشود، زمینه را برای آشنایی با شیوه و سبک زندگی مردمان محلی فراهم میکند.
تاثیر معماری اقامتگاه در گردشگری
معماری اقامتگاه بومگردی بسیار مهم است و باید با توجه به هویت بومی و منطقهای که در آن قرار دارد، طراحی شود. هر اقامتگاه باید به شکلی باشد که بخشی از طبیعت منطقه بومی را نمایش دهد و با محل و موقعیت خود سازگاری داشته باشد.
با توجه به اینکه اقامتگاه ها به عنوان مقصد توریست های داخلی و خارجی بوم گردی شناخته می شوند، باید به گونه ای طراحی شوند که سبک زندگی محلی را بیان کرده و در عین حال به راحتی و آسایش مسافران اهمیت بدهند.
پس در درجه اول نمای بیرونی و ظاهر اقامتگاه باید احساس بومی و محلی را به مسافر نشان دهد و باعث شود مخاطب با اقامت در اقامتگاه بومی حال و هوای درستی از فرهنگ و طبیعت منطقه محلی بدست آورد.
طراحی اقامتگاه بومی در جنوب ایران
به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه، اقامتگاههای بومی در جنوب ایران با طراحیهایی بهینه شدهاند تا در برابر گرما و رطوبت محافظت شود.
از جمله این طرحها، استفاده از دیوارهای بلند حدودا پنج متری است که در کنار طاق های مزینشده با اشکال هندسی در ورودی ساختمان، در کنترل دما و تهویه مناسب کمک میکنند. همچنین به دلیل رطوبت و گرمای بیش از حد هوا، قسمت سرداب یا زیرزمین در این نوع اقامتگاهها ساخته نمیشود.
وظیفه این پنجره ها جریان هوای خنک را به داخل ساختمان هدایت میکند. تمام بناهای موجود در جنوب ایران یک یا چند بادگیر دارد که بخش هایی از ساختمان را در تابستان خنک میکند. درهای اتاق عموما چوبی و دارای کنده کاری است.
تقریبا جلوی در تمام خانهها سکویی به ارتفاع تقریبا یک متر میباشد. باغچه نیز عنصر جدایی ناپذیر در خانههای ایرانی است که در معماری جنوب نیز نقش موثری را ایفا میکند و حیاط خانه را طراوت و شادابی میبخشد. طراحی ویلا یک طبقه در جنوب نیز تقریبا رایج است.
تقاوت اقامتگاه بومگردی و هتل
در طراحی اقامتگاه توریستی بیشتر از سبک های سنتی و معماری بومی آن منطقه استفاده میشود.
امکانات اقامتگاه ها بصورت محدود است بنابراین نباید توقع سرویس های vip را داشت.
هزینه اجاره یک اقامتگاه توریستی نسبت به یک هتل حتی 3 ستاره پایین تر است.
افرادی که قصد اجاره این فضاها را دارد بیشتر به دنبال بوم گردی و آشنایی با اقوام و سنتهای هر منطقه هستند تا سفرهای لوکس.
اقامتگاههای بومگردی بیشتر برای استفاده کوتاه مدت مناسب است اما طراحی هتل آپارتمان به شکلی است که مانند یک خانه شخصی میتوان حتی تا چند ماه در آن مستقر بود.
جذب گردشگر به وسیله معماری اقامتگاه
اقامتگاههای بوم گردی، اگر از ظرفیتهای بومی منطقه خود استفاده کنند، میتوانند نقش موثری را در جذب گردشگر ایفا نمایند. طراحی خانه بوم گردی براساس:
- عناصر و المانهای معماری سنتی منطقه
- استفاده از صنایع دستی محلی
- سرو غذای محلی
- برنامه ریزی تورهای گردشگری
برای آشنایی با زیست بوم منطقه میتواند تأثیر زیادی را بر جذب گردشگر داشته باشد.
سخن آخر
با حضور دراین اقامتگاهها، میتوانید آرامش و ساعاتی دور از هیاهو را تجربه کنید.
در شرکت آرین پاراکس طراحی اقامتگاه بوم گردی تنها جایی برای اقامت موقت نیست، بلکه میتواند محلی برای آشنایی با فرهنگی جدید، معاشرت با افراد محلی و شناختن زیست بومهای جدید باشد.
پس بنابراین همه ملاحضات بومی و اقلیمی در نقشه کشی و طراحی باید رعایت شود.
برای ساخت اقامتگاه چه متراژی مناسب است؟
زمین مورد نیاز برای طراحی اقامتگاه از 1000 متر به بالاتر است و بستگی به نوع کاربری که در نظر گرفتهید دارد.
برای طراحی خانه بومگردی چه نقشههایی لازم است؟
برای طراحی اقامتگاه نقشه معماری، محوطه سازی، طراحی نما و فضاهای داخلی نیاز است.
باسلام استادکار خانه های سنتی و بوم گردی هستم اگه کاری در این مورد بود در خدمتم
سلام
با ما تماس بگیرید
سلام وقت بخیر. خواستم یه راهنمایی در خصوص طراحی یک باغ به متراژ ۵۰۰۰ متر در خوزستان در جوار کوههای زاگرس یک ضلع به رودخانه است بخشی از باغ درخت انار هست یک شیب ملایم بسمت رودخانه دارد و ۸۰ درصد ملک زمین است دو ر تا دور آن نیز مورد طبیعی و درخت هست . ایده شما بسیار موثر می باشد. تشکر
با سلام
با توجه به ویژگی های بالقوه زمین که ذکر شده مکانی خوبی جهت ساخت اقامتگاه گردشگری و بوم گردی است برای شروع کار باید نقشه زمین و مسیرهای دسترسی را داشته باشیم
سلام برای ایجاد اقامتگاه از کجا باید مجوز بگیریم ؟
سلام برای انجام اینکار نیاز به مجوز میراث فرهنگی است.