اصول طراحی نقشه آپارتمان
امروزه با توجه به افزایش جمعیت شهرها، طراحی نقشه آپارتمان ها اهمیت زیدی پیدا کرده است.هم اکنون،اکثر افراد جامعه بیشتر عمر خود را در آپارتمان ها سپری میکنند.در ادامه مطلب با آرین پاراکس همراه باشید تا با شما به چند نکته مهم در طراحی نقشه آپارتمان بپردازیم.
راحتی دسترسی در طراحی نقشه آپارتمان
اولین و مهم ترین موضوع درطراحی نقشه معماری ایجاد دسترسی مناسب بین طبقات توسط راه پله و آسانسور می باشد که از مهم ترین بخش های طراحی به حساب می آید. باید توجه داشت که در جا نمایی محل قرار گیری باکس پله و آسانسور ضوابط و قوانین را در نظر گرفت.برای مثال یکی از ضوابط آتش نشانی در این باره این است که، محل قرار گیری باکس پله و محل قرارگیری آسانسور نباید بین راه پله باشد، چراکه در هنگام آتش سوزی باعث ایجاد مکش هوا و در نتیجه تشدید آتش سوزی می شود.
ایجاد فضاهای استراحت پاگرد بین پله هاامری ضروری می باشد . عرض راه پله ها در کلیه ی طبقات باید با هم یکسان باشند. عرض پله ها بسته به تعداد افراد،متراژ و تعداد واحدها متغیر است.
تعداد واحد و طبقات در آپارتمان
دومین نکته مهم در طراحی آپارتمان ، تعداد طبقات و تعداد واحد هایی است که در طبقات وجود دارند این دو نقش بسیار تعیین کننده ای در طراحی نقشه آپارتمان دارند. باید به این موضوع نیز اشاره کرد که تعداد طبقات یک آپارتمان توسط کارشناسان تعیین می شود و این امر ، توسط کارفرما و یا حتی مهندسین مشاور تعیین نمی شود و تعداد واحد های هر طبقه از یک آپارتمان نیز به ابعاد زمین و نظر کارشناسان کارفرما و مهندس مشاور بستگی دارد.
حفظ حریم خصوصی در طراحی پلان آپارتمان
مساله ی دیگری که در طراحی نقشه آپارتمان حائز اهمیت می باشد عدم دید به واحد همسایگی می باشد یعنی باید واحد ها را طوری قرار داد که روبروی هم نباشند و دید مستقیم به واحدها وجود نداشته باشند تا مسئله محرمیت و هم دید های مزاحم برطرف شود.
فضاهای عمومی و خصوصی باید از هم تفکیک شده باشند.فضاهای عمومی،فضاهایی هستند که مورد استقاده مهمان ها هستند که شامل:پذیرایی،نشیمن عمومی و ناهار خوری هستند.
فضاهای خصوصی نیز قسمت هایی هستند که فقط افراد ساکن در آپارتمان از آن استفاده می کنند؛مثل اتاق خواب ها،حمام و یا نشیمن های خصوصی.این فضا ها بهتر است به یکدیگر دید نداشته باشند.
موقعیت سرویس های بهداشتی و حمام ها نیز بسیار حائز اهمیت هستند.اگر فضای واحد ها به قدر کافی باشند می توان یک حمام را داخل اتاق خواب ها تعبیه کرد و یک سرویس بهداشتی و حمام مخصوص مهمان در قسمت عمومی تر و یک سرویس بهداشتی در فضای خصوصی برای اعضای خانه تعبیه کرد.وجود تراس و پاسیو یک عامل بسیار جذاب در فضای آپارتمان می باشد که باعث تهویه ی هوای آپارتمان و همچنین افزایش نورگیری واحد ها می شود.
مقیاس وسایل اتاق کودک باید طبق استاندارد های کودکان طراحی شده باشد.برای مطالعه ی بیشتر در این رابطه می توانید به مقاله دکوراسیون اتاق کودک مراجعه کنید.کم ترین ابعاد برای هر اتاق خواب 9 متر مربع است تا حداقل یک تخت دو نفره در آن جای گیرد.وجود کمد دیواری در فضای اتاق نیز نکته مهمی است.
ورودی در طراحی بسیار مهم است
در طراحی نقشه آپارتمان سه خوابه و دو خوابه بهتر است آشپزخانه و سرویس بهداشتی هردو نزدیک به درب ورودی واحد ها باشند.در این صورت شما هنگام خرید موادغذایی مسیر طولانی را تا آخر خانه با کیسه های سنگین طی نمیکنید.هم چنین در محل قرار گیری آشپزخانه نورگیر نیز حائز اهمیت است. در شرکت آرین پاراکس محل قرار گیری تمامی قسمت های آپارتمان با دقت بررسی و در بهترین قسمت ها جایگذاری می شوند.
جانمایی مناسب در ساختمان
فضای نهارخوری باید در نزدیکی فضای آشپزخانه قرار داشته باشد تا بتوان به آسانی از مهمانان پذیرایی کرد.می توان ازقرار دادن یک جزیره در وسط فضای آشپزخانه استفاده کرد تا آشپزخانه از سایر قسمت ها جدا شود و از جزیره برای میز صبحانه خوری استفاده کرد.
یکی از مهم ترین مسائل در طراحی پلان آپارتمان سه خوابه و دو خوابه جدا کردن قسمت های خصوصی،نیمه خصوصی و عمومی از یک دیگر است.
اتاق لاندری در ساختمان
در آپارتمان هایی که فضای کافی دارند میتوان یک کلوزت روم در نظر گرفت که فضایی باشد برای تعویض لباس ها و قرارگیری آنها،با این کار هم فضایی برای تعویض لباس اختصاص دادید و هم تمامی لباس ها در یک فضای مشخص قرار گرفته اند.فضای کتابخانه و یا اتاق کار با توجه به متراژ آپارتمان و تمایل شما میتواند طراحی شود.شرکت آرین پاراکس توصیه می کند وجود یک میز مطالعه مناسب و کتابخانه از ملزومات این فضا است.در موارد ضروری میتوان از اتاق کار به عنوان اتاق مهمان نیز استفاده کرد.
در نظر داشته باشید که طراحی محوطه و باغچه حیاط یکی از مقدماتی ترین اصول طراحی هر فضای مسکونی است.
لاندری روم: این اتاق به عنوان اتاق خشک شویی عمل می کند و ماشین لباس شویی،لباس های کثیف،مواد شوینده و فضایی برای اتو کشیدن لباس ها در آن قرار دارد.از فضای اضافی این اتاق هم می توان به عنوان انباری استفاده کرد.
نکات مهم طراحی نقشه آپارتمان
وقتی با یک معمار یا طراح ساختمانی کار می کنید زمان زیادی را صرف بررسی و ارزیابی طراحی می کنید تا از بی نقص بودن آن مطمئن شوید. درگیر المان هایی از قبیل روند طراحی پلان آپارتمان ، راهکارهای فضای نگهداری، اندازه اتاق ها، پرداخت گری زمین، سبک پنجره ها و غیره می شوید. اما در کنار این تصمیمات مهم و اساسی، موارد متعدد و ریز دیگری هم هست که باید به نحوی تعیین و روشن شود.
ده ها نکته در طراحی نقشه خانه ارائه می شود، یا به سادگی به قدری واضح هستند که به نظر همه در نقشه وجود دارند اما هرگز به صورت دقیق بررسی نمی شوند تا مطمئن شوید که با طراح خود هم نظر هستید. وقتی چنین اتفاقی بیافتد شما در معرض محاسبات نادرست، اختلاف هزینه مراحل، حواشی سازنده و مشکلات بودجه قرار می گیرید.
تیم آرین پاراکس توصیه می کند نکات طراحی داخلی را در بودجه خود مورد توجه قرار بدهید :
1- کمدها.
این روزها گزینه کمد سفارشی برای بسیاری از اتاق خواب ها ضروری است. اما گزینه های زیادی برای ساخت آن وجود دارد، از چوب لباسی های سیمی خانگی و قفسه گرفته تا کابینت های سفارشی گران قیمت. ما معمولا روی بزرگی کمد تمرکز می کنیم و جزئیات طرز استفاده آن را نادیده می گیریم. جزئیات دقیق تری از این مورد در نقشه ساختمان خود درج کنید.
2- نورپردازی.
یکی از معمول ترین مواردی که باعث ایجاد مشکلات در بودجه می شود نورپردازی است و فاکتورهای متعددی در آن دخیل است. اولا به ندرت پیش می آید که نقشه برق کشی در مرحله ایرادات تکمیل شود. ثانیا چون بسیاری از افراد از گزینه های نورپردازی موجود و هزینه های همراه آن ها در این مرحله بی خبر هستند، زمان زیادی برای بررسی و ارزیابی تصمیمات خود صرف نکرده اند. نتیجه این بی آگاهی دست کم گرفتن ارقام هزینه و انواع چراغ هاست. در مراحل اولیه پروژه خود به چندین سالن نمایش مربوطه سر بزنید تا از ایرادات طراح خود آگاه باشید.
3- کفپوش.
کفپوش مورد نظر هر چیزی که هست اعم از چوب، کاشی، سیمان پولیش شده یا فرش، باید در طراحی پلان آپارتمان ذکر شود. اگر کفپوش را انتخاب کردید به احتمال زیاد در زمان طراحی نقشه ساختمان ذکر نمی شود، چون از آنجا که خرید آن از فروشنده به عهده شماست اهمیت چندانی ندارد. اما اگر انواع دیگر کفپوش مثل چوب را انتخاب کنید، باید تصمیمات دقیقی گرفته و بودجه لازم برای تامین و نصب چوب مورد نظر خود را تعیین کنید تا با اتفاقات غیرمنتظره و هزینه های اضافی مواجه نشوید. به طور مثال وقتی به مواردی که عبارت کفپوش چوبی شامل می شود دقت کنیم مثل پارکت لمینت، تخته های چوبی معلق، بامبو و نوارهای کفپوش سنتی، متوجه می شویم که این یک عبارت عمومی هست. با این دامنه گسترده از محصول و هزینه ها، مهم است بدانید که سازنده با چه بودجه ای کار می کند.
حداقل متراژ برای طراحی نقشه آپارتمان سه خوابه
یکی از چالش های طراحی نقشه آپارتمان مسکونی تعداد اتاق خواب ها است آپارتمان های سه خوابه معمولا برای خانواده های پر جمعیت تر و افرادی که بضاعت مالی بهتری دارند محبوب تر از دو خوابه هستند و راحت تر خرید و فروش می شوند اما بشرطی که نقشه معماری قابل قبولی داسته باشند اگر قصد طراحی نقشه آپارتمان سه خوابه را دارید حداقل متراژ 125 متر مربع توصیه می شود البته بستگی به ابعاد زمین نیز دارد معمولا در طراحی خانه های کم عرض (کمتر از 6 متر عرض ) طراحی آپارتمان سه خوابه بسیار مشکل است زیرا هر اتاق احتیاج به نور دارد و در صورت عدم نور طبیعی باید نور گیر تامین شود که فضای ساختمان را اشغال خواهد کرد.
طراحی آپارتمان دو خوابه با متراژ کم
آپارتمان های دو خوابه به دلیل تامین نور راحت تر نسبت به خانه های سه خوابه و مساحت مورد نیاز کمتر امکان اخذ جواز ساخت سهل تری را برای سازندگان فراهم می آورد همچنین این ساختمان ها قیمت مناسب تری دارند زیرا با حداقل متراژ 70 متر مربع نیز می توان یک آپارتمان دو خوابه خوش نقشه داشت! پس بدیهی است که شرایط خرید این خانه ها برای افراد بیشتری از جامعه فراهم است در شرکت آرین پاراکس طراحی آپارتمان دو خوابه برای زمین های محدود بسیار پر طرفدار است.
نحوه ارائه نقشه آپارتمان
نقشه های ساختمانی با نرم افزارهای گوناگونی از قبیل اتوکد ، تری دی مکس و رویت طراحی می گردند اما آنچه که رایج است طراحی نقشه با اتوکد است این نرم افزار به دلیل گستردگی و راحتی در طراحی محبوبیت بسیاری در بین مهندسین معماری و دیگر رشته ها دارد بنابراین ارائه نقشه های یک آپارتمان دو خوابه با نرم افزار اتوکد خواهد بود.
در صورتی که قصد طراحی نقشه آپارتمان خود توسط شرکت آرین پاراکس را دارید،با مشاورین و کارشناسان ما در ارتباط باشید.
پیامتان را بنویسید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.